pijl

CREATIEF SCHRIJVEN (EN VERTALEN ENGELS-NEDERLANDS)

Mijn glorietijd beleefde ik toen ik, in van de zeventiger- tot de negentiger jaren onder andere een aantal afleveringen schreef voor de Fabeltjeskrant, de boeken van Bolke de Beer en Paulus de Boskabouter bewerkte voor de televisie en, samen met de cabaretier Rients Gratema het verhaal bedacht en de dialogen en liedjes schreef voor twee familiemusicals. En verder schreef en schrijf ik in principe alles wat los-en-vast zit, mits het onderwerp mij boeit, advertorials, reclameteksten, columns, korte verhalen, toespraken, gelegenheidsgedichten, dialogen enz. enz. Ik werk in opdracht en heb zelf ook nog meerdere ideeën die ik graag in eigen beheer wil verwezenlijken.

In voorbereiding

VoorNT2 projecten zie  Nederlands als Tweede Taal NT2

(L) even is genoeg

Stel je voor. Je bent jarenlang gelukkig getrouwd geweest en je partner sterft. Je bent ontroostbaar. Toch vind je, na een paar jaar, nieuw geluk en je trouwt weer, met iemand die ook zijn/haar partner verloren is. Jullie gedenken de verloren partners in liefde en respect. Hun foto’s staan op de schoorsteenmantel en af en toe branden jullie er een kaarsje bij. Het leven is goed. Op een ochtend word je wakker en als je de kamer binnen komt, zit je overleden partner in de stoel, waar hij/zij altijd zat toen jullie nog samen waren. Hij/zij is terug….wat nu?

Ik heb het verhaal al zo goed als uitgebroed, maar kom steeds op nieuwe gedachten. Ik wil dit boek heel graag schrijven, ook vanwege de link naar de levens van mij  en mijn  huidige man, Herman. Elk van ons zou anders met een dergelijke situatie omgaan. Dat geeft veel gespreksstof en input voor de roman.

Een stapel gekke dieren

Gekke dieren wordt een kinderboek met veel plaatjes, waarvoor ik nog een tekenaar moet vinden. Het is bedoeld om stoornissen zoals autisme, borderline, bipolariteit; manisch-depressief, boulimia, anorexia,smetvrees, verslavingen enz. enz. begrijpelijker te maken voor kinderen. Een aantal van de sleutelfiguren zijn een spook met mensenvrees, een waterverslaafde goudvis die iedere keer zijn eigen kom leeg drinkt, een slang met borderline, een manisch-depressieve papegaai die honderduit praat of een doek over zijn kooi wil, een wandelende tak met boulimia, een prins die tot kikker gekust wil worden en een wasbeer met smetvrees. Ook dit idee zit al een tijdje in de broedmachine en moet werkendeweg worden uitgebroed. Het liefst in samenwerking met een tekenaar.

Maria-Magda-Lena

Een realistische roman over een vader en zijn drie dochters. Jesse blijft na het overlijden van zijn vrouw alleen achter  met zijn drie tienerdochters. De meiden verdringen zich om de plaats van hun moeder in te nemen, op een manier waar Jesse niet goed mee kan omgaan. Dit verhaal is mede gebaseerd op mijn ervaringen bij de Raad voor de Kinderbescherming en op elementen uit de diverse levensverhalen die mij zijn verteld. Ik schrijf het in een soort dagboekvorm vanuit de invalshoeken van alle sleutelfiguren.

Blozer, de Noelemak

Een multimediaal project voor kinderen, waarin een "omgekeerde" kameleon de hoofdrol speelt. Anders dan zijn soortgenoten  verstopt Blozer zich niet door een schutkleur aan te nemen, maar wordt hij knalrood als er iets spannends in zijn omgeving gebeurt. Blozer bevalt educatieve en speelse elementen. Het eerste Blozer-product wordt een combinatie van foto's en tekst.

Sterre en Stro, samen spannend

Een detectiveserie over een homoseksuele man en een lesbische vroouw, die vanuit een diepgewortelde vriendschap, samen op "toevallige" wijze moorden in hun omgeving oplossen.  De plots voor de eerste drie delen staan op papier. Het eerste deel is grotendeels uitgeschreven en het zit in de planning om het in 2021 af te maken.

De wereld door de ogen  van Goofy, Sam en Diego

Al een aantal jaren schreef  ik maandelijks een column voor onze wijkkrant in Zwolle over de wijk, bekeken door de ogen van mijn huisdieren. Ik wil de op termijn graag bundelen en aanvullen en er een boekje van maken, geïllustreerd met foto's van het beestenspul. Goofy heeft sinds 2020 zijn eigen pagina op facebook. Goofy, de blaffende blogger.

De derde kant van de medaille

Een indringend verhaal, gebaseerd op de zoektocht van een goede vriend naar zijn identiteit. Zijn visie op het leven in het algemeen en op bepaalde taboes in het bijzonder is op z’n zachtst gezegd controversieel te noemen en laat zien dat een medaille meer dan twee kanten kan hebben. De mix van fictie en realiteit is bedoeld om de lezers te laten nadenken over hun individuele waarheden en die van anderen, vanuit respect voor ieders eigenheid. Het is de rand die de medaille rond maakt, de derde kant…