pijl

UIT DE PRAKTIJK EN FOTO’S

Hoewel het niets met MENStoTAAL te maken heeft, gooi ik deze er eerst in.

Herman is mijn man, chauffeur en assistent en bezorgt daarnaast, als vrijwilliger maaltijden bij bejaarden.

Opmerkingen van klanten:

“ Jij zorgt er tenminste voor dat ik niet doodga van de honger.”
“Ze maken tegenwoordig ook maar overal stamppot van. Dat was vroeger wel anders.”
“ Fijn, dat je er bent. Dan weet ik tenminste dat het vrijdag is”.
“ Je bent precies op tijd. Kun je me mooi helpen lakens opvouwen.”

 

Uit mijn re-integratiepraktijk

 

“Wat ik bij jou voelde was ruimte en vrijheid om de dingen in mijn eigen tempo te doen.”

“Het is wel een paar jaar geleden dat ik bij jou in traject zat, maar ik heb nu wel dat eigen bedrijf dat ik toen wilde. Nog bedankt!”

“Nooit gedacht dat ik vanuit de bouw zou kunnen overschakelen op fotografie en dat op mijn  leeftijd. Jij hebt me geholpen om te ontdekken dat dingen die onmogelijk lijken toch de moeite van het uitzoeken waard zijn.”

En voor mij de belangrijkste

“Je hebt me laten inzien dat het geen schande is om in de WAO te zitten. Dat ik sommige dingen niet meer kan en dat er andere dingen zijn, die ik wel kan. Je hebt me geholpen om mijn “beperking” te accepteren en me te richten op de positieve dingen in het leven." Mislukt traject, zegt het UWV. Van harte bedankt voor het geweldige compliment, zeg ik.”

NT2

Tijdens de les krijgt een cursist een berichtje op zijn telefoon. Eigenlijk moeten we hem berispen. Telefoons moeten uit onder de les. Hij begint hartverscheurend te huilen. Zijn broer in Syrie is omgekomen. We vergeten de les en hebben het over de verschrikkingen van de oorlog  Elke cursist heeft een eigen verhaal en vertelt dat in gebrekkig Nederlands. Geen taalles volgens het boekje. Wel een rijke opbrengst.

Een blije cursist: “Als iemand mij vroeger de weg vroeg, liep ik hard weg. Nu durf ik antwoord te geven in het Nederlands.”

Een oudere leraar literatuur en journalist uit Afghanistan: “ Ik ben zo blij met mijn baan als autopoetser, want nu kan ik wat terug doen voor Nederland en geld verdienen voor mijn gezin.”

Een cursist uit een oorlogsland: “Natuurlijk is niet alles even geweldig in Nederland. Julie laten honden en katten bij je op bed slapen en als je moet overal afspraken maken en het weer….vier seizoenen op één dag. Maar ik hoef niet constant achterom te kijken of er iemand een geweer op mij richt. Mijn vrouw en kinderen zijn veilig en er is vrede.”

We hebben het  in de les over de vakantie. Een cursist vertelt dat hij de hele vakantie aan het 'pamperen' is geweest. Zijn kinderen zijn al lang volwassen. Wij hebben net over de woorden lui...en luieren gehad...

En de vrouw uit Eritrea, die zei: “ Ik heb zoveel woorden in mijn hoofd, die ik zo graag zou willen zeggen tegen de mensen in Nederland, maar ze verstaan me niet en dan wordt mijn hoofd nog voller van verdriet. Doordat ik Nederlands leer krijg ik ruimte in mijn hoofd om er nieuwe dingen in te stoppen en dat is goed.”

Mijn zeer gewaardeerde collega Ad Appel heeft een geweldige lesmethode ontwikkeld. Een cursiste bij Taal op de Werkvloer, die inburgering doet bij een andere instantie vertelt enthousiast: We  hebben nu toch zo'n fijn lesboek, het is van aardappel. Dat is geen groente toch? 

Natuurlijk zijn al deze citaten uitgesproken in gebroken Nederlands, in een mengelmoes van Engels en de eigen taal en/of met handen en voeten. Mijn weergave is “ een vertaling” van de beleving van de cursisten.

NT1

Het is coronatijd en het traject staat stil. Een van de cursisten die zijn motivatie behoorlijk was kwijt geraakt, omdat er voor de komst van mij en Herman veel docentenwisseling en stagnatie in het traject was, had de smaak net weer helemaal te pakken. Ik vreesde met groten vreze...

Hij dompelt zich echter onder in de lesstof en belt mij met vragen...niet alleen over taal, maar ook over de vertaling van een Engels gebruikaanwijzing en gewoon om te vragen hoe het met ons gaat. "Als we weer beginnen, wil ik de beste zijn van allemaal, daarom werk ik nu heel hard door."

 

Foto’s Fotootje van Herman en mij.

 

menstotaal reneeenherman

Herman en ik, samen leven, samen delen, samen doen, samen genieten. 

Krakow

menstotaal foto4

Begin 2017 begonnen we met NT2 les geven aan Poolse expats. Reden om nader kennis te maken met hun land van herkomst en een bezoek te brengen aan Krakau. Een onvergetelijke belevenis.

Groepsfoto Apeldoorn

menstotaal foto1

In 2017 hebben we een avondgroep opgezet in Apeldoorn, in afwachting van een reguliere docent. Drie avonden in de week met prachtige mensen. Niet in de laatste plaats, de onvoprezen Basel Al Kassab uit Syrie, een wijs man en een dichter van formaat.

Roelof Speelman, een uitzonderlijk mens

menstotaal foto2

Roelof is buikspreker, huisschilder, preparateur, banenplantteler, krekelkweker, huisschilder, gezinsvader, overtuigd christen,luisterman en (mijn mede-)schrijver van de boeken Verstopte Verledens en Mysterieus Mozaïek.